08 Mei, 2017

Produk kecantikan

Assalamualaikum. Hai semua. Kali ni saya nak kongsi 1 status yang saya letak di Facebook.

"Tok suruh beli sesuatu dari kedai. Tertulis di kedai tu, pemborong & penjual produk barangan kesihatan & kecantikan.
Rasa terkilan bila saya tengok kedai tu jual 1 produk kecantikan yang dah disenarai hitam oleh KKM kerana mengandungi hydroquinone.
Untung lebih penting dari kesihatan orang awam ke?
Apa yang orang dalam bidang kesihatan boleh buat? Ada ilmu tapi tak mampu halang perkara macam ni daripada berlaku.... Hmmm"

Ada yang sokong, ada jugak yang buat tuduhan melulu terhadap status saya. Terasa ke? Nak jual produk apa pun jual la tapi kalau jual benda yang melibatkan kesihatan & keselamatan awam, kita sebagai penjual bertanggungjawab untuk PEKA dengan kelulusan keselamatan produk yang dijual. Produk yang saya katakan ni dah viral sebab dapat notis dari KKM untuk dihentikan penjualannya serta-merta. Tapi saya masih nampak iklan di TV, masih dijual secara terbuka. Amaran atau arahan dari kementerian tu macam angin lalu saja, takdak kesan.

Post saya bukan hentam sesiapa, saya tak sebut pun nama kedai & produk. Saya tulis ni untuk ajak kita semua fikir:

1. Pengasas fikir, produk yang kita cipta tu betul-betul selamat atau tak?

2. Penjual fikir apa kandungan produk yang dijual? Dapat kelulusan yang sah atau tak?

3. Pembeli/pengguna fikir, benda yang ditepek kat muka, yang ditelan tu dapat kelulusan atau tak? Kalau yang sakit, korang ada bincang dengan doktor dulu tak? Kalau sakit korang makin teruk, penjual atau syarikat yang keluarkan produk tu ada nak tolong bayar kos perubatan ke?

4. Orang yang dalam bidang kesihatan pun fikir, ilmu kesihatan yang kita ada ni, apa sumbangannya pada masyarakat? Apa tujuan kita belajar? Adakah sekadar nak biar ilmu tu disimpan sendiri atau berlegar-legar di kalangan ilmuwan yang sebulu dengan kita saja?

Walaupun kawan-kawan saya yang dalam bidang kesihatan kebanyakannya membisu seribu bahasa tentang isu ni tapi saya akan bagitau jugak. Apa yang kita masukkan ke dalam mulut akan bagi kesan pada kesihatan tubuh badan. Sama jugak benda yang kita tepek di kulit bila benda tu meresap masuk ke salur darah.

Produk kecantikan yang mengandungi merkuri & hydroquinone bila kita pakai secara berterusan boleh menyebabkan pengumpulan bahan tu di hati dan ginjal (buah pinggang). Kedua-dua organ ni sangat penting untuk buang bahan toksik daripada tubuh badan. Kalau rosak, apa jadi? Untuk wanita mengandung pulak, keadaan boleh jadi lebih teruk sebab merkuri boleh menjejaskan perkembangan otak bayi dalam kandungan. Berbaloi ke cantik tapi anak yang tak bersalah tu menderita?

Hal ni bukan main-main, bukan saja-saja saya tulis. Dalam Facebook saya ada ramai sangat penjual produk kecantikan yang saya pasti majoriti tak ambil tahu pun bahan yang ada dalam tu & soal keselamatan produk. Saya lebih terkilan bila mereka yang ada ilmu dalam bidang kesihatan pun tak peka dengan keselamatan produk yang dijual. Jadi, saya tulis status untuk ketuk minda semua yang terlibat.

Kalau rajin nak baca artikel saintifik, boleh tengok sini:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4788657/
http://www.who.int/ipcs/assessment/public_health/mercury_flyer.pdf

Waallahua'lam. =)

30 April, 2017

Ibu


Apa yang korang fikir bila baca tajuk artikel saya kali ni?

Saya agak kebanyakan korang akan teringat pada ibu yang melahirkan, menyusukan dan membesarkan korang, kan?

Macam-macam panggilan yang digunakan pada seorang ibu. Ada yang panggil ibu, mak, umi, mommy, mama, omma =)

Siapa di antara korang yang membesar dengan ibu lain selain dari ibu kandung?

Saya dijaga oleh nenek dan ibu saudara sejak kecil bila ibu kandung saya pergi bekerja. Jadi, boleh dikatakan pada kebanyakan masa, saya bersama dengan bukan ibu kandung. Nenek saya lebih tahu tentang saiz baju saya, ibu saudara saya lebih tahu tentang perubahan mood saya. Dan 1 perkara lagi, kedua-duanya ada persamaan dengan ibu kandung.

Walaupun mereka tak lahirkan kita, mereka juga akan cepat risau kalau kita tak makan atau kalau kita takdak benda nak makan. Kadang tu, diorang kata ja malas nak masak, suruh kita belajar berdikari la tapi kalau lagi 3 jam nak masuk waktu makan & takdak benda atas meja, diorang akan pergi masak. Padahal kita dok pikiaq lagi 10 minit nak makan nanti baru pi buat nasi goreng =D

So true.

Dan satu lagi, korang tahu tak yang diorang akan terasa hati, kecil hati kalau korang tinggi suara dengan diorang? Apa saja yang buat ibu kandung terasa, benda tu juga boleh membuatkan ibu saudara dan nenek terasa terutama sekali kalau diorang jaga korang masa kecil.

Kawan saya sendiri pernah cerita yang dia menangis bila anak saudara dia tinggi suara dengan dia. Walaupun itu bukan anak kandung dia tapi itu anak abang kandung dia yang dibesarkan dengan tangan dia. 

Jadi untuk mereka yang kehilangan ibu kandung, saudara perempuan bagi ayah & ibu korang adalah ibu korang juga. Takdak alasan untuk kita abaikan diorang. Allah dah tarik nikmat doa ibu kandung yang hidup jadi jangan sia-siakan ibu saudara atau nenek yang kita ada. Kalau diorang tu berperangai buruk, tu lain cerita la. Yang penting, kita hormat diorang macam kita hormat ibu kandung sendiri.

Saya belum jadi ibu, saya tak boleh nak faham sepenuhnya perasaan seorang ibu cuma saya cuba terima apa yang diorang rasa. Korang yang baca artikel ni, mungkin korang boleh muhasabah balik tentang hubungan korang dengan ibu saudara, ibu susuan, nenek & bekas pengasuh korang. Terpulang la korang nak buat macam mana cuma ingat la yang mereka itu punya rasa sayang terhadap korang seperti ibu kandung. Walaupun tak sama tapi....... rasa itu ada.

Waallahua'lam.

27 April, 2017

Miskin yang sabar atau kaya yang syukur?

Yuhuuu, lama tak jumpa..... hehehe... Bukan apa, kadang tu ada saja idea nak menaip tapi tangguhkan, buat kerja lain. Lepas tu lupa pulak nak tulis apa & perkara ni berlarutan sampai beberapa bulan, tu yang nampak senyap je. Hari ni saya nak kongsi cerita di Facebook saya.

Semalam saya ada post soalan ni. Yang mana lebih baik antara:

1. Orang miskin yang bersabar

2. Orang kaya yang bersyukur

Rata-rata rakan Facebook saya jawab, dua-dua baik. Memang betul kedua-duanya baik tapi, mengikut agama, orang kaya yang bersyukur itu lebih baik. Sebab bila dia bersyukur, hubungan dengan Allah
terjaga & pada masa yang sama, dia boleh bagi manfaat, bantuan kepada ramai orang lain yang dalam kesusahan. 

Seperti mana yang ditonjolkan oleh isteri Rasulullah s.a.w iaitu Saidatina Khadijah, para sahabat seperti Saidina Abu Bakar, Umar Al-Khattab, Uthman Bin A'ffan, Abdurrahman Bin Auf & etc. 6 daripada 10 orang sahabat Nabi yang dijamin syurga adalah terdiri daripada orang kaya yang kekayaan mereka, kita masih boleh tengok pada tanah wakaf & hotel wakaf yang dimajukan di Madinah sekarang ni. Keberkatan kekayaan mereka tu berpanjangan walaupun selepas 1000 tahun mereka meninggal dunia.

Orang kaya boleh bayar banyak wang zakat & dengan zakat itu boleh tolong orang yang susah seperti ilmu & modal berniaga untuk golongan ibu tunggal. Nampak tak macam mana orang kaya yang bersyukur ini boleh membantu menaikkan ekonomi umat Islam?

Sekadar perkongsian daripada saya, setakat ilmu yang saya belajar. Waallahua'lam. =)

22 Januari, 2017

FOKUS

Assalamualaikum. Hai semua pembaca (bajet ramai la sangat yang baca...hahahaha)

Hari ni saya cuma nak kongsi tentang macam mana kita nak kekalkan momentum semangat dalam kita berusaha untuk capai misi hidup kita. Okay, as a Muslim, semestinya misi hidup kita ialah berjaya kembali ke kampung asal iaitu syurga yang abadi. Itu misi utama tapi nak capai ke arah tu, banyak jalan. Setiap orang dari kita ni tak sama pada kelebihan & kekurangan yang Allah bagi iaitu dari segi sikap, pencapaian akademik, kemahiran & sebagainya.

Bagi pendapat saya, saya cerita berdasarkan apa yang saya buat selama ni, kita kena FOKUS pada kerja kita. Fokus pada kelebihan diri, kekurangan diri & gol yang kita nak capai. Saya ingat lagi masa saya kecil dulu, family saya selalu bandingkan diri saya dengan anak-anak orang lain. Kenapa anak orang tu boleh dapat A tapi saya tak dapat? Kenapa anak yang lain boleh melompat tapi saya tak pandai melompat? Kenapa itu kenapa ini. Saya sangat stres & saya selalu rasa diri saya macam tak berguna. Tapi nasib baiklah masa zaman saya kanak-kanak ada banyak lagu nasyid ketuhanan jadi bila saya rasa stres, saya banyak ke arah ingat Tuhan. Saya baca Quran dengan tafsir sekali, dari situ saya dapat zat motivasi. Yang paling penting dalam hidup ni bukanlah pandangan orang lain tapi pandangan Allah pada diri kita.

Apa yang Allah suruh, kita buat. Apa yang Allah larang, kita jauhkan diri, jangan buat. Dan apa pun kelebihan, minat & kemahiran yang kita ada, kita gunakan ke arah yang boleh mendekatkan diri kita dengan Allah. Seriously saya kesian dengan kawan-kawan yang suka bagi tekanan pada diri sendiri dengan membandingkan pencapaian diri dia & orang lain. Saya pun kadang-kadang macam ni jugak tapi saya tak biarkan diri saya hanyut terlalu lama dalam keadaan macam tu. Contoh bila saya dapat pointer yang tinggi, kawan saya stres sebab dia tengok saya tidur lebih lama & study lebih relaks dari dia tapi pencapaian saya lebih baik. Saya pernah bagitau dia, pencapaian saya baik bukan sebab saya pandai. Saya tak rasa saya pandai pun, saya cuma fokus. Saya tak peduli pasal pointer orang lain. Bila saya belajar, saya belajar sebab saya minat, saya suka nak tahu tentang sesuatu fakta & juga sebab saya nak capai target pointer untuk melayakkan diri terima biasiswa. Sebab saya sedar family saya tak mampu nak support saya belajar ke peringkat lebih tinggi kalau tak dapat bantuan pelajaran. Saya pula memang demand tak nak ambil pinjaman sebab saya tak suka berhutang. Buat pening kepala je nak bayar lepas belajar.

Ada orang kata kita tengok kejayaan & pencapaian orang lain sebagai cabaran untuk kita berjaya dalam sesuatu bidang. Bagi saya, terpulang pada diri sendiri. Kalau awak rasa awak lebih bersemangat dengan cara tu, ikut suka awak. Kalau saya, saya tak suka dengan cara tu. Cabaran yang buat saya sentiasa berusaha ialah masalah hidup yang saya hadapi. Saya fokus pada macam mana nak selesaikan masalah hidup saya & bertahan sehingga saya menghembuskan nafas terakhir & kembali ke rahmatullah dengan jayanya. Itu fokus saya. Saya tak perlu tengok pencapaian orang lain untuk buat saya rasa tercabar. Sebab bagi saya, kalau saya buat macam tu, saya akan rasa sangat tertekan macam zaman kanak-kanak saya dulu. Saya tak nak. Serik.



Kesimpulannya hidup lebih tenang bila kita hanya fokus pada kerja & pencapaian diri sendiri. In terms of finding source to boost up motivation, since childhood I prefer to search in the Quran or reading about Prophet Muhammad pbuh & his companion. Jarang sangat saya ambil tahu pasal pencapaian orang lain atau tokoh lain, tak kira la tokoh pelajar, tokoh negara, tokoh belia ke melainkan cerita tokoh tu masuk dalam soalan periksa

22 Disember, 2016

Am I NORMAL?

Assalamualaikum. Hai. Jarang-jarang dah saya tulis kat blog ni, ada lagi ke orang yang nak baca tulisan saya? =D

Entri kali ni takde apa sangat, cuma nak kongsi pendapat saya tentang satu drama kat TV yang tengah trending sekarang ni. Tak nak sebut la nama drama tu, bukan saya dapat DUIT pun kalau promote hahahaha

Saya tengok status kawan-kawan FB, ramai la yang melting bagai dengan watak hero. Siap tulis lagi kata-kata romantik sebagai status. Saya mengaku, saya pun tengok jugak la sebab waktu tu biasa saya dinner & just buka TV sambil-sambil makan. I don't know why, honestly for me, saya rasa menyampah tengok watak hero & saya tak rasa romantik pun dialog dia. Serius. Saya terfikir, am I Normal? 

Whatever scene yang diorang cakap sweet, saya rasa menyampah. Sorry to say. Dan yang saya paling tak suka ialah bila cerita melibatkan watak doktor, apa yang ditunjukkan hanyalah doktor tu pegang stetoskop. Nak check ahli keluarga yang sakit pun, watak yang ditunjukkan dia hanya goncang-goncang badan & nampak gelabah. Please la, boleh tak kalau nak buat cerita tu at least buat kajian sikit. Tak payah sampai ke tahap pakar, cuma ketengahkan perkara asas tentang tugas seorang doktor. Bila pesakit pengsan, doktor akan check nadi, tengok warna kulit, bibir & kuku, tengok keadaan anak mata untuk dapatkan diagnosis awal.

Saya teringin nak tengok cerita tempatan yang boleh mendidik masyarakat tapi pada masa yang sama, cerita tu tak berat, santai je. Contoh macam cerita Korea. Kalau cerita tentang ahli perniagaan, diorang ada juga tunjukkan macam mana strategi pemasaran, macam mana perbincangan untuk keluarkan sesuatu produk. Benda asas je tapi paling kurang, kita NAMPAK kerja ahli perniagaan tu macam mana. Cabaran dia macam mana. Cerita tempatan kita pulak, majoriti pi mai pi mai pasal cinta, 100% tunjuk aksi romantik, tak mendidik langsung. Kalau yang mendidik pula, cerita tu terlalu berat, jalan cerita kurang menarik & tak mampu dihayati oleh masyarakat umum. 

Banyak gula boleh menyebabkan kencing manis, sama jugak bila kita asyik suap masyarakat tentang kemanisan ayat-ayat romantik yang boleh membakar & meledakkan nafsu/kemahuan khayalan. Cinta sebenar antara 2 insan bukan sekadar terletak pada aksi & ayat romantik. Perlu lebih penekanan pada macam mana dengan perasaan cinta tu, mereka saling menyokong antara satu sama lain supaya sama-sama berjaya dalam kerjaya. Daripada sekadar tunjuk aksi romantik, tunjuk la macam mana doktor tu rawat orang yang dia sayang. Tunjuk la macam mana isteri dia tolong dapatkan tender untuk perniagaan suami dia. Cakap meeting dengan Dato' tu, Dato' ni. Tunjuk la sikit perbincangan meeting tu macam mana, pembentangan kertas kerja macam mana. Kalau ada scene yang azankan anak, kenapa perlu letak latar belakang lagu tema? Kenapa tak dengarkan azan tu? Cuba tengok cerita Hindustan, ada ja scene yang mereka baca doa atau petikan dari kitab Hindu. They are proud with their religion, yang kita ni nak malu sangat dah kenapa? Padahal majoriti rakyat Malaysia ni ada agama. Rukun Negara yang pertama adalah Kepercayaan Kepada Tuhan. Azan tiap-tiap hari dengar kat bumi Malaysia ni, takkan tak boleh nak azan?

Sekadar luahan pendapat. Yang baik jadikan teladan, yang buruk jadikan sempadan, jangan langgar sempadan. Ok? =)