19 Mei, 2018

Terima kasih Cikgu 2018

Assalamualaikum...hai

Sepatutnya artikel ni saya share pada 16 Mei yang lepas sempena Hari Guru tapi, saya post di Facebook saja. Lupa pulak nak copy ke sini 😅

Dulu, ada pensyarah baru yang mengajar kuliah saya. Cara dia mengajar memang tak confident. Baca dari slide PowerPoint , buka buku atas meja, percakapan pun gagap.

Sampai la suatu hari, kat bahagian bab yang agak susah nak faham, semua pelajar dalam kuliah tu dah mula bising, marah. Tak puas hati dengan penyampaian pensyarah ni. Pensyarah saya tu muka cuak sangat, dah macam nak nangis. 

Masa tu, saya dengan kawan yang duduk kiri kanan ja yang boleh faham apa pensyarah tu cakap. Mungkin sebab kitorang ada baca sikit & berbincang pasal bab tu sebelum kuliah.

Pensyarah saya dah memang tak tau lagi nak cakap macam mana, dia minta tolong sesiapa yang faham untuk terangkan kat depan. Kawan saya dok siku saya suruh cuba. Mulanya saya tak nak la, dok fikir, BI aku pun tunggang langgang, macam mana orang nak faham.

Tapi kawan saya cakap, "Hang terang kat aku, aku boleh faham. Mesti orang lain pun boleh faham." Lagipun, selagi tak selesai benda ni, terbuang masa kuliah macam tu ja. 

Saya pun angkat tangan & berjalan ke depan. Saya cakap kat pensyarah, biar saya cuba. Pastu saya pun terangkan la setakat mana yang saya faham. Alhamdulillah, masin mulut kawan saya, they got the point. Pensyarah pun lega sebab semua pelajar dah diam, dia boleh sambung kuliah. 

Sejak tu, saya cuba untuk tak bising dalam kuliah atau tarik muka bila mana saya tak puas hati dengan penyampaian pensyarah atau mana-mana pembentang. It is not easy to stand up & deliver speech infront hundred people. Have mercy. Tambah nak bagi semua faham, memang banyak berdoa la. Nak puaskan hati semua orang, mustahil. 

Saya tak tau pensyarah tu ada lagi ka tak. Tak ingat pun nama dia tapi saya ingat, masa dia minta maaf sebab penyampaian dia tak bagus, saya cakap "Takpe, cikgu baru lagi. Keep it up, Cikgu".
Gaya macam aku pulak yang jadi pensyarah 😂

Terima kasih, Cikgu!

11 Mac, 2018

International Women's Day

Sepatutnya saya tulis artikel ni pada 8 Mac yang lepas tapi dah terlepas. Kalau dah lupa tu, tak boleh buat apa la ya. Saya post isi artikel di Instagram & Facebook sebab saya rasa kita boleh belajar sesuatu dari sini 😃

Masa saya kat Jepun dulu, kalau tak silap, saya pergi Jepun pada April 2014. Kat sana, saya ada dapat permintaan untuk buat pertunjukan/persembahan kebudayaan. Nak baca sajak atau syair, depa tak faham Bahasa Melayu pulak. Nak menari, memang tak la. Saya cakap, saya boleh la buat pertunjukan silat cekak yang simple. Ada kawan yang lain, mereka buat persembahan dikir barat.

Sejujurnya, saya rasa persembahan silat saya agak sumbang sebab dah lama tak berlatih & kat sana pun, saya tak ada masa & ruang nak berlatih dengan 2 orang kawan lain. Jadual program kami sangat padat. But Alhamdulillah, they enjoy it so ok la. Bapa angkat saya kat sana adalah orang bukan Islam. He's a Buddhist. Bila dia tengok saya bersilat, dia agak terkejut sebab dia kata yang dia tak tahu perempuan Muslim bertudung macam saya boleh belajar seni mempertahankan diri.

So I said, in Islam, women are allowed to learn in the university, she can involve in sports or learn martial art as much as she want. But of course, we have guidelines to follow in order to protect our modesty.

I forgot to tell him that one of the greatest Muslim fighter in the history is a woman. Khawlah Al Azwar.

Saya tak terkejut langsung dengan soalan dari bapa angkat tu sebab memang banyak salah faham tentang wanita & hak wanita dalam Islam sama ada dari kalangan non Muslim atau Muslim sendiri. Rata-rata wanita Muslim pun tak tahu hak dia. Ini kata-kata daripada pensyarah saya di USM yang ajar saya tentang Tafsir Quran. Tapi untuk kali ni, cukup setakat ni ja la saya share 😌

#internationalwomensday #respectyourself


02 Mac, 2018

Alas kerusi exclusive

Kadang tu kerusi kayu dah bercalar, kusyen kereta pun dah kusam. Nak beli baru mahal kan. Boleh je upgrade kecantikan kerusi tu dengan alas ni.

LEBIH TEBAL kalau dibandingkan dengan alas kerusi patchwork
LEBIH GEBU. Material ala-ala baldu gitu. Selesa bila guna sebagai alas kerusi kayu atau rotan.. 

Harga termasuk pos:
RM70 (semenanjung)/ RM79 (Sabah Sarawak)

Nak order atau nak tengok corak lain?
Boleh terus whatsapp Farhana, 017 226 0084





21 Februari, 2018

Pilih menu

Ramai orang beranggapan orang Islam ni kena makan benda yang halal, yang ada cop halal. Daging babi tak boleh makan. Ini fahaman secara asas la. Betul. Cuma sebenarnya, nak pilih menu untuk orang Islam ni lebih dari sekadar itu.

Selain daripada yang ada cop halal, kita kena selidik jugak dari mana kita dapat duit untuk beli makanan. Adakah hasil gaji dari pekerjaan kita, bukan rasuah? Kerja kita pulak macam mana, kita buat kerja dengan betul ke tidak? Kalau kita ambil rasuah, lepas tu beli beras bagi ahli keluarga makan, walaupun beras tu jadi nasi yang halal dimakan tapi sumber duit yang kita dapat tu haram, makanya tetap haram. Ahli keluarga yang tak tahu, diorang tak berdosa, But still, we cannot expect goodness come out from our kids.

Kalau kita makan benda yang baik-baik, InsyaAllah akhlak yang baik jugak keluar dari diri kita. Kalau makan benda yang haram, dari sumber pendapatan yang haram, akhlak buruk la yang keluar dari diri kita. Nak terima ilmu pun susah.

Teringat pesan ustaz saya dulu, ada sorang kawan ni, punya la lama dia tak boleh hafal ayat hafazan. Ayat pendek saja. Orang lain semua dah settled. Ustaz kata, "Balik rumah nanti, tanya ayah. Dari mana ayah dapat duit, bagi saya makan?" Ni cerita 10 tahun lepas, kalau zaman la cikgu pesan lagu tu, tak tau la mak ayah boleh terima ka tak. Tapi bagi saya, pesanan tu satu pengajaran la untuk kita.

Mak saya pun pernah cerita, dia bertugas untuk luluskan tender kantin sekolah. Jadi mak saya memang sangat tegas tentang apa benda yang dia dapat. Ada la pihak kantin yang bagi makanan percuma dekat mak. Mak saya tanya, adakah dia seorang saja yang dapat atau hari ni pihak kantin tu memang nak bagi sedekah kat semua guru & pelajar? Kalau dia saja yang dapat, mak saya tak terima. Dia cakap siap-siap, saya hanya luluskan tender kantin untuk orang yang layak. Selagi mana kamu buat kerja dengan elok, sajikan makanan mengikut piawaian yang ditetapkan, kamu layak dapat tender ni. Apa benda yang saya nak dari kantin kamu, saya akan bayar sama macam cikgu lain.

Cakna dengan apa yang masuk dalam mulut kita & ahli keluarga 😊

14 Februari, 2018

Cadar patchwork fitted

Terlalu sibuk & penat, TAK SEMPAT KEMAS KATIL?
Rimas bila cadar TAK KEMAS & CEPAT BERKEDUT?

Mudah je nak selesaikan masalah ni

Jom TUKAR cadar lama kepada CADAR PATCHWORK 100% COTTON yang GEBU 😍

1. TAK PERLU susah-payah nak kemas katil sebab cadar ni tak begerak-gerak masa tidur. Sentiasa kemas

2. TAK STRESS pun kalau anak naik melompat atas katil sebab cadar tak berkedut

3. TIDUR LENA sebab material kain GEBU & SANGAT SELESA

4. MUDAH DICUCI. Cadar ni boleh dicuci dengan mesin basuh & cepat kering bila dijemur.

Berminat nak dapatkan cadar yang best ni??
Boleh terus whatsapp 017 226 0084

Harga termasuk postage:
RM 129 (SM)/ RM 179 (SS)