19 November, 2017

Halal ke?

Tadi saya ada tengok cerita A hundred-foot journey. Cerita tentang sebuah keluarga dari India yang datang berhijrah ke Perancis & mereka buka restoran. Overall, Ok la. Tapi bahagian dia yang berlakon jadi chef Muslim tapi letak wain dalam masakan, yang ni tak setuju. Dalam realiti, perkara ini bahaya untuk Muslim lain yang percaya masakan chef macam ni halal sebab dia Muslim. Saya pernah makan nasi goreng di sebuah gerai & masa saya tengah makan tu, mak saya nampak peniaga tu tuang kicap keluaran bukan Islam. Tak tahu la halal atau tak. Lepas dah habis makan baru mak saya bagitau & itu la kali pertama & terakhir kami makan kat situ. Sangat mengecewakan perangai orang Islam yang macam ni.

Kalau anda adalah pembaca dari kalangan bukan Islam, bayangkan la anda tak makan lembu tapi peniaga yang sama agama dengan anda letak daging lembu dalam masakan, apa anda rasa? Kepercayaan dikhianati, itu yang saya rasa.

Masa saya pergi Beijing dulu pun, katanya mereka bawa kami ke restoran makanan halal tapi dalam restoran tu saya tengok ada saja arak. Tempat yang saya rasa betu-betul aman nak makan cuma restoran yang dalam kawasan masjid. Tempat lain tu setakat makan supaya tak kebulur. Luckily, sepanjang perjalanan saya, saya jumpa banyak kedai buah makanya makan buah la yang banyak.

Berdasarkan apa yang saya lihat di sekeliling, dah makin ramai orang Islam yang tak berapa kisah tentang status halal. Seriously. Ada yang tak kisah pun makan di kedai bukan Islam dengan alasan steambot kat situ paling sedap walaupun jelas, peniaganya tak menitikberat soal halal dalam masakan. Seingat saya, masa sekolah dulu saya ada belajar hadis Nabi tentang makanan halal. Bunyinya lebih kurang, macam mana Allah nak makbulkan doa kita kalau kita cari rezeki dengan cara haram, makan makanan yang haram. Kita buat benda yang Allah larang tapi minta macam-macam dengan Dia. Ibarat kita merompak kedai orang lepas tu minta kerja pulak kat situ. Boleh ke?

Memang tak mudah untuk berniaga dengan jujur termasuklah perniagaan berasaskan makanan. Kena letak arak baru kek jadi sedap, letak wain baru masakan daging rasa lebih lazat. Bila sedap, ramai orang makan, lebih untung. Huh. Tak berbaloi, serius tak berbaloi gadaikan syariat untuk keuntungan dunia.

18 November, 2017

Telekung Kanak-kanak

Anak dah masuk sekolah rendah, dah pandai bezakan antara baik & buruk, memang waktu yang sangat sesuai untuk ajar anak-anak solat.
 
PERCUMA beg telekung, senang anak-anak nak bawa ke sekolah atau masa nak keluar jalan-jalan 👧

Biasanya kalau kita pergi mana-mana masjid/surau, boleh kata semua la ada sediakan telekung tapi untuk orang dewasa saja. Anak-anak biasanya akan duduk tepi atau main sementara si ibu solat, kan? 

Telekung budak ni boleh juga dibeli untuk wakaf kat masjid atau surau yang berhampiran dengan rumah kita. Boleh la jugak digunakan bila ada anak-anak pengunjung yang datang singgah untuk solat, tak gitu? 😊

Harga termasuk postage untuk seunit:
RM49.90 (semenanjung)/ RM55.00 (sabah sarawak)

Nak order?
Terus whatsapp 017 226 0084

#telekung #telekungbudak #telekungbudakmurah 


Sujudku yang pertama

Ingat tak bila kali pertama kita solat, sujud menghadap Ilahi?

Saya tak ingat pun. Saya tak ingat sama ada saya mula solat waktu tadika atau masa dah masuk Darjah 1. Tapi saya ingat la ada satu hari masa saya umur 7 tahun, hari tu tak ada siapa pun yang suruh saya solat jadi saya buat-buat lupa saja. Budak baru belajar, kan.

Keluarga saya, terutamanya orang yang menjaga saya sejak kecil, nenek & mak saudara memang mengutamakan solat. Dari saya kecil sampai la sekarang ni, dah dewasa, dah dekat nak masuk umur 30 tahun, kalau dengar azan & diorang tengok saya tak bangun lagi pergi ambil wudhuk, mesti kena bebel. Diorang tak salah apa pun, itu memang tanggungjawab diorang.

Solat ni susah ke sebenarnya?

Masa saya di matrikulasi, ada seorang kawan bukan Islam bagitau saya, dia cuba puasa macam saya tapi susah. Saya cakap dekat dia, puasa tu jauh lebih senang dari solat. Dia kerutkan dahi, hairan. Lepas tu saya cakap, kena ada disiplin yang bagus untuk solat 5 kali sehari. Setiap hari dari waktu baligh sampai mati. No excuse. Kecuali la perempuan yang tengah haid & nifas. Sedangkan puasa cuma wajib masa bulan Ramadhan saja. Sebulan dalam setahun, jauh beza tu. 

Korang ada tak kenal orang sekeliling yang dah dewasa tapi masih tak cukup solat 5 waktu?

Atau,

Diri kita sendiri yang masih tak cukup solat 5 waktu?
Kenapa?

Saya ingat lagi waktu ustaz saya, ni cerita kat matrik jugak la, ustaz kata mengikut kajian, 60% umat Islam di Malaysia tak cukup solat 5 waktu. Masing-masing dalam kelas waktu tu terkejut. Lepas tu ustaz saya kata, "Tak payah terkejut la. Diri sendiri cukup tak?" Sentap beb.

Solat ni soal diri kita dengan Tuhan. Saya bukan menulis untuk menunding jari kepada sesiapa atau nak bagi ceramah. Saya menulis untuk kita semua fikir macam mana solat kita sehari-hari? Solat adalah Rukun Islam kedua selepas syahadah. Solat adalah ibadah khusus yang diwajibkan ke atas semua Muslim yang baligh & elok akalnya oleh Yang Maha Esa. Kalau kita tak buat, bukankah itu tandanya kita membantah suruhan-Nya?

17 November, 2017

Telekung Exclusive

Telekung Exclusive 

Kain cotton lembut dengan hiasan kerawang cantik tapi tak keterlaluan. Kain pun tak melekat, tak ikut bentuk badan. Paling best, bahagian kemasan kat kepala tu terletak elok ja. Takdak la risau anak rambut terkeluar kat bahagian tepi muka masa solat. 

Sangat sesuai sebagai hadiah & HANTARAN 😍

Harga 1 unit termasuk pos:
RM120 (semenanjung) / RM130 (sabah sarawak)

Nak order?
Boleh terus whatsapp Farhana, 017 226 0084
#telekungexclusive #telekunghantaran #telekungcotton

White


Green

Brown

Blue

Purple

Grey

Peach

Pink

Come Back

Assalamualaikum. Selamat pagi, selamat melawat ke blog saya semula 😁

Macam dah bersawang sangat blog ni. Entah la, sejak tulis tesis & kena buat banyak pembetulan, saya memang rasa penat sangat nak menaip ke mana-mana. Cerpen pun dah lama saya tak tulis walaupun ada permintaan dari majalah untuk saya tulis ulasan buku. Adoi la...

Selain dari nak siapkan tesis, saya berniaga online & yang terbaru, saya mula jual tudung yang saya buat sendiri. Sebenarnya sejak 1-2 tahun kebelakangan ni, saya buat shawl sendiri je. Susah sangat nak cari shawl yang labuh, senang pakai & tak jarang, buat sendiri ja haa...puas hati. Tambahan pulak, ada kawan tempah, minta saya buatkan tudung bawal bidang 60 kat mak dia, saya pun ok la. Boleh jugak tambah duit poket. Belajar ni pun banyak gila pakai duit tau. 

Selama ni saya cuma upload barang yang saya jual di website jualan yang percuma, instagram & Facebook. Tapi sebab ada pelanggan yang tak ada akaun media sosial makanya mungkin selepas ni saya akan upload barang di blog ni. Don't worry, tak ada la semua post saya pasal barang jualan saja. Saya masih akan kongsi soal kehidupan macam sebelum ni, nama blog pun rencah hidup kan? Jual beli barang pun  termasuk la tu hehehehe... hari-hari kita buat urusan jual beli apa 😄

Ok la, setakat ni saja celoteh come back saya. Doakan saya ada idea untuk tulis post yang bernas lepas ni. Adios 💪💪